Обавештење за родитеље

Обавештење за родитеље ученика VIII разреда

Поштовани,

У обавештењу у октробру месецу смо вас  упознали  са изменом правилника о програму завршног испита у основном образовању, (објављеном 26.септембра 2022. године),којим је предвиђено да ученици осмог разреда од школске 2022/2023.године полажу  завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета Српски језик и књижевност , из предмета Математика и из једног од пет предмета који ученик изабере са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија. Ученици VIII разреда полажу пробни завершни испит 24. и 25.марта 2023.године а завршни испит 21,22 и 23 јуна 2023.године. Пријава ученика за завршни испит почиње у четвртак 01.12.2022. а рок за завршетак пријаве је 30.12.2022. године. У том року потребно је да заједно са својим дететом изаберете и пријавите се за један од пет понуђених предмета (који ће бити трећи тест на пробном и завршном испиту).  

За све ученике који завршавају VIII разред потребно је да родитељи законски заступници изврше пријаву преко портала н а адреси  www .mojasrednjaskola.gov.rs. Моја средња школа је специјализовани портал посвећен завршном испиту, као и упису ученика у средњу школу. Све информације потребне за коришћење овог портала можете пронаћи у делу „Документа“- „Упутство за коришћење портала“. Ту можете пронаћи све неопходне информације које су потребне како би се улоговали на портал и пријавили своје дете (ученика) за завршни испит. У упутству се налазе и све додатне информације потребне за реализацију завршног испита и уписа вашег детета у средњу школу. 

Осим портала „Моја средња школа“ пријаву за завршни испит и изабрани предмет за трећи тест можете извршити и директно, у школи, одељенском старешини, попуњавањем одговарајућег обрасца.

У Даросави, 15.11.2022.године                                                                        Тим за сарадњу са породицом

1. Пријем првака одржан је 1.септембра 2022.године. Уписано је 15 ученика, а читењица нове генерације наше школе је Јелена Ћирић. Комплетну опрему, укључујући и  ранчеве, ученици су добили од локалне самоуправе. Првог школског дана, према наредби, првацима је прочитано поздравно писмо министра Бранка Ружића.

2. По одлуци Министарства просвете, науке и технолошког развоја први час у школској години започет је интонирањем химне.

3. Обавештење о организацији рада(документ је у прилогу)

4. Обележавање Дана заставе 15.септембра(затражити од Горана материјал)

5. Podrška realizaciji zdravstvenopromotivnih aktivnosti povodom sprovođenja vakcinacije dece protiv humanog papiloma virusa tokom 2022/2023 godineu osnovnim i srednjim skolama

Svetska zdravstvena organizacija usvojila je 2020. godine Globalnu strategiju za eliminaciju karcinoma grlića materice kao javno zdravstvenog izazova, u kojoj je iznela nove preporuke za sve tri oblasti ključne za smanjenje i eliminaciju ovog oboljenja: 1. Primarnu prevenciju – efikasnom HPV vakcinom, 2. Skrining grlića materice – visoko pouzdanim testovima i 3. Lečenje i palijativnu zdravstvenu zaštitu za invazivne oblike karcinoma. Karcinom grlića materice je vodeći uzrok smrtnosti u populaciji žena. Procena je da je samo u 2020. godini na globalnom nivou, kod 604.000 žena dijagnostifikovan rak grlića materice, dok je 342.000 žena letalno završilo usled ove bolesti. Ovo je najčešće dijagnostifikovan rak u 23 zemlje i vodeći je uzrok smrti od raka u 36 zemalja sveta.

S obzirom da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, započeta je vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države.

Istovremeno je pokrenuta javnozdravstvena kampanja „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u okviru koje je planirana realizacija zdravstvenopromotivnih aktivnosti, pre svega edukacije roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine u osnovnim i srednjim školama.

Ukoliko roditelji na radionicama koje budu organizovane od strane nadležnih domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova iskažu zainteresovanost da vakcinišu svoje dete, nadležni će njihove kontakt podatke dostaviti nadležnoj Službi za zdravstvenu zaštitu dece u domu zdravlja.(brosura je u prilogu)

Obavestenje o organizaciji rada skola od 1.9.2022. i preporuke

Od iduće školske 2022/2023. godine,učenici će pohađati slobodne nastavne aktivnosti,po novim programima.Svi učenici drugog ciklusa ,od 5.-8. razreda,svake školske godine ,pohadjace po jednu ,novu SNA.Učenicima od 5-8. razreda će biti ponuđene 3 SNA,od kojih će oni birati jednu,tako da svake sk.godine imaju različitu aktivnost za izučavanje.Učenici i roditelji će se putem anketnih listića izjasniti o izboru.-Ucenici će se putem anketa izjasniti i u vezi izbora drugog stranog jezika!- Roditelji i drugi zakonski zastupnicii će se putem anketa izjasniti i u vezi sa odabirom izbornog programa:”Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture”

Поштовани родитељи / ученици  од   5 – 8. разред
Време одржавања наставног процеса  за ученикеод
1  – 8. разред у периоду од 24.01. до 28.01.2022. год.

         У складу са препорукама Кризног штаба од 20.01.2022.године , образовно-васпитни рад у другом циклусу основне школе ОШ ” Славко Поповић ” одвијаће се тако да од понедељка 24.01.2022. године образовно –васпитни рад се остварује у нашој школи кроз непосредан рад у  школи по моделу  I где ће се настава за  ученике  од 1-4 разреда ( у првом циклусу)  настава се остварује са одељењима у пуном сасатаву . А када је у питању одвијање наставног процеса (у другом циклусу) настава се од   петог до  осмог  разреда( који има више од  16 ученика)  остварује на начин да ће се ученици  делити у групе па ће  ученици од петог до осмог разреда наставу похађати по комбинованом модел  II (комбиновањем наставе непосредно у  школи и путем наставе на даљини).Због већег броја ученика у одељењу они морају бити подељени у групе  (групуА и групу Б) и смељују се током седмице на начин   нпр.група А да похађа наставу (понедељком,средом и петком-непосредно у школи  ) а група Б (уторком и четвртком-онлајн ) а следеће недеље обрнуто према већ утврђеном распореду часова.

Наставни процес ће се одвијати према утврђеној сатници и  распореду часова.

 Према препорукама кризног штаба као и препорукама за  примену  мера које ће омогућити већу безбедност ученика и наставника у нашој школи (Неопходност употребе заштитних маски за све запослене у школама ,ученике и трећа лица све време боравка у школи ,укључујући и особе које су вакцинисане као и особе које су прележале  Ковид 19).Затим је потребно насставити са применом појачаних мера опште и личне хигијене (прање и дизинфекција руку),а нарочито ћемо водити рачуна о редовном проветравању и дизинфекцији свих просторија у којима бораве ученици и ми запослени у школи.

У случајевима инфекције код ученика у школи

У ситуацијама када се појаве случајеви инфекције вирусом SARS-COV-2 код ученика,родитеља о томе молим вас обавестите школу(учитеља или одељењског старешину).

-Уколико у једном одељењу се појаве два или више случајева инфекције,директор школе ће организовати рад у школи:

 *1.Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика,након појаве три оболела ученика у једном одељењу ,то одељење прелази на онлајн наставу  у тарајању од 10 календарских дана (ово се односи само на ученике овог одељења)

*2. Уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика(ово се односи на ученике 1 циклуса),након појаве два оболела ученика у једном одељењу ,то одељење се дели на две групе и наставља рад Моделу 2 (по комбинованом моделу-непосредно и онлајн настава) .На групе се потом  организује наставни процес као и за одељења  са 16 или мање ученика,односно појаве три оболела ученика у групи, ученице  те групе  прелазе на онлајн наставу  у тарајању од 10 календарских дана .

Напомена *Ученицима од 5-8 разреда ће се обратити одељенске старешине која група (А или Б) долазе на часове у понедељак 24.01.2022.г.

У Даросави,21.01.2022.г                         Директорка и чланови тима за породицу

ТЕРМИН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА
непосредно или онлајн (у зависности од епидемолошке ситуације)ОД I – IV разред

ПОНЕДЕЉАК

2.час: Алерксандра  Глишић  – I разред

5. час:Наташа Глишић,наставник енглеског језика

3. час: Јелена Ћирић- IV разред

УТОРАК

3.час: Анђелка Гајић  – II разред

2.час :Слађана Пјаца- III разред

5.час: Милица  Миловановић ,вероучитељ

_________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Додатна подршка школама у превенцији ширења епидемије – филм, информација и контакти

Обавештавамо Вас да је у сарадњи Министарства здравља, Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја, Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-а, припремљен видео материјал (филм) намењен ученицима основних и средњих школа са кључним препорукама за безбедан боравак у школи.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја